Om Livet under Öresten 1840
Vad är Livet under Öresten 1840?
Det är ett litet sidoprojekt jag började med vintern 2020-21. Jag stötte på en karta från 1840 över Öresten ägor och jag tyckte det var en intressant idé att skapa en digital karta över hur livet var på Öresten med omnejd då kartan togs fram. Jag gillar att ha ting digitalt och jag att läsa om gamla platser. Så jag tänkte att jag skriver om varje plats som står utmärkt på kartan men sen har det tillkommit lite fler ställen som står med i Husförhörslängden. Jag baserar all min information från Husförhörslängden 1832-1841. Har flugit lite utanför då jag kollade upp Inspektörerna men det känns ändå som ett fint bryt i historien med att de flyttade så mycket under sina liv. Namn kan också variera i texterna, men det är för att jag skrivit av från Husförhörslängden och använt namn från kartan. Inspektörerna och betjänten Carl Olof Löfstedt har jag använt mig av AD för att spåra. När det kommer till AD är det är bra komplement men när jag gör mina vanliga skrifter går jag enbart på Kyrkoarkivets kopior i Riksarkivet. De gånger jag använt mig av AD har det oftast varit fel eller för många frågetecken och då kan jag göra det manuellt och skapa mig en helt egen tolkning av deras liv. Jag har inte tagit med drängar och pigorna på de andra platserna. Utan det är enbart Öresten som jag skrivit ner. Dock hade det varit kul att tillföra nu när det här stora jobbet är avklarat- För de arbetade åt varandra kan man säga och flyttade kanske bara något torp bort.
Den digitala kartan jag skapat är gjord i Mina kartor som är en del av Google Maps. På den kartan har jag markerat ut varje plats från kartan från 1840. Jag har uteslutit att markera ut de gårdar som finns kvar idag, för att det ser bättre ut att inte göra kartan mer stökig än onödigt. Man kan klicka på alla prickar o läsa den information som pricken har. Är det ett torp kan man läsa om de som bodde där. Jag har med lite andra intressanta platser som Skomakarens grotta, åkernamn som nämns i kartregistret. Har även försökt rita ut de gamla vägarna som korsade i skogarna, men hur exakt den är kan variera. Tyckte det var en kul idé att ha med på kartan. Jag har faktiskt försökt gå den delen mellan Öresten flygplats ner mot Hultet, men det fanns knappt något att följa. Mycket tydligare var det från Hasslehult ner till Gäddvik där det är en mindre hålväg som man kan följa.
För att använda kartan kan ni klicka på länken nedan. Den kommer då att öppnas upp i din telefon eller dator. När man är ute i skogen och går kan man öppna kartan och på så vis kunna gå till platserna på ett enkelt sätt.
Alla platser går att läsa om här på sidan också. Gå in under Livet under Öresten 1840 i menyn så kan man välja de torp man vill läsa om. De innehåller familjerna som levde där 1832-1841.
Om det är något som är fel eller ni vill kontakta mig om annat? Kan ni kontakta mig på min Glömd Värld i Marks Härad grupp på Facebook, mail, nicklas_holmqvist@outlook.com eller via telefon, 0706700883.
Länk till den digitala kartan: Öresten 1840