top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

99-åringen från Seglora

Uppdaterat: 18 feb.

Jag stötte på en tidningsartikel i Borås Tidning från den 12 december 1896 där de nämner de två äldsta personerna i Marks härad det året. Jag blev så nyfiken på hur livet av den äldsta skildrade sig så det kommer bli dagens inlägg. Jag har stött på något liknande tidigare så kanske det kommer fler av den här typen i framtiden. Men här får ni läsa artikeln innan jag börjar historien.

 

Ӂldringar.

Af de under förra århundradet inom Marks Fögderi, med 51,000 personer, födde, afled i Seglora Britta Andersdotter den 7 maj 1896. Hon var född den 9 maj 1797 och således vid dödsfallet 99 år gammal.

Den nu lefvande äldsta är Anna Johansdotter i Vennered, Skephults socken, född den 17 april 1799.”

 

Personen som jag kommer att skildra idag är Britta Andersdotter från Seglora. Vart var hon född och hur var hennes liv, som vi kan skildra i kyrkoböckerna? När jag slår upp Seglora dödsbok och kommer till datumet 7 maj 1896 står inte namnet på kvinnan från tidningsartikeln. Här har vi i stället änkan Britta Petersdotter och både födelse- och dödsdatumet stämmer överens. Britta gick bort i sviterna av vattensot som var en ålderssjukdom som orsakade vattenansamling eller ödem. Det som jag tycker är lite tråkigt är att inte Britta Petersdotter fick äran till åldern utan en person som är felskriven. Så vem var den här änkan Britta?

 

Britta var född på Flatens soldattorp i Seglora och hennes föräldrar var soldaten Peter Frimodig och Anna Jönsdotter. Men först vill jag gärna gå lite närmare in på hennes föräldrar, vart var de komna ifrån. Peter Svensson Frimodig föddes på julaftons dag 1770 på gården Främgärde i Brämhult socken till gårdsbrukaren Sven Svensson och hans hustru Britta Jonsdotter. Men här har Sven och Britta inte alltid levt. Blickar vi längre bak till Peters morföräldrar kommer vi tillbaka till Marks härad och Svinabo (Finabo) i Fritsla. Britta föddes vintern 1740 till soldaten Jon Ryberg och Britta Larsdotter under Finabo. I vigselboken står det dock att Jon gifte sig med Anna Larsdotter 1732, men alla barnen har Britta Larsdotter som moder. Britta var den yngsta i barnaskaran av tre och hennes äldre syskon var Lars och Kerstin. Efter Brittas födelse blev fadern Jon inkallad till ”Hattarnas ryska krig”. Sverige som var dåligt förberett för ett krig förklarade ändå krig mot Ryssland. Med flera soldater från bygden som fick resa över till Finland gick de mot en ren förlust mot den ryska armén. Jon avled på ett sjukskepp den 15 oktober 1742 och hans hustru Britta blev nu änka med sina tre småttingar i Finabo. När Britta blev äldre började hon arbeta som piga hos klockaren Jon Andersson på Seglora Andersgård. Och när Britta precis fyllt 21 år gifte hon sig 1761 med den 23 år äldre änklingen Nils Larsson från Segloraberg. Men deras liv tillsammans varade inte så länge då Nils gick bort två år senare endast 45 år gammal i ”huvudvärk och magsjuka”. Som änka levde hon kvar på Segloraberg i några år till och under den här tiden kom hon att träffa den två år äldre drängen Sven Svensson, född i Sandhult nordväst om Borås. Sven arbetade först som dräng på gården Björkhult i norra delarna av Seglora socken. 1763 började han arbeta som dräng på Seglora prästgård och det kan ha varit nu som en romans mellan Sven och Britta tog sin form. Sven flyttade dock vidare till Freabygd i Hajom socken där han arbetade som dräng under änkan Annika Murin. Men kärleken mellan dem båda kunde inte slita dem isär och i slutet av november 1766 vigdes de. Året därpå föddes deras dotter Kirsti (Kerstin) i Bogeryd och de flyttade samma år upp till Brämhult. I Främgärde växte familjen stadigt de kommande åren och i början 1800-talet blev Sven skriven som utfattig. Sonen Sven tog sedan över gården men även han stod som utfattig och vid det här laget hade deras son Peter redan gift sig och flyttat ner till Flatens soldattorp med Anna Jönsdotter.


Flatens soldattorp 1890-tal. Källa: Lantmäteriet
Flatens soldattorp 1890-tal. Källa: Lantmäteriet

När vi nu följer Brittas mor Annas resa har vi åter en soldatfamilj att läsa om. Anna Jönsdotter var dotter till soldaten Jöns Ådahl och Ingeborg Andersdotter på soldattorpet Rönneslätt under Stora Viskarehult som låg uppe vid Orreleken i Kinnarumma. Rönneslätt var ett av två namn som det beskrevs i födelseboken när man läser igenom alla nio, fick i alla fall tio, barnens födelsedatum. Det andra namnet var Skräppatorp och läser man på en skifte-karta över Orreleken från 1833 kan vi utläsa namnet Skräppäng för ängen intill det nybyggda Rönneslätt under Orreleken som är granne med soldattorpet Rönneslätt på Stora Viskarehults ägo. På Häradsekonomiska kartan från 1890-talet kan man tydligt se Rönneslätt torp och soldattorpet intill varandra. Idag är de båda torpen borta och skulle legat jämte den gamla gravyrindustrin söder om Rydboholms fabriken. Jöns och Anna fick där en stor familj och Anna var deras andra barn men saknades i födelseboken. Inte var det så lätt heller att spåra henne innan hon den 2 november 1792 gifte sig med Peter Frimodig i Borås, 29 år gammal.


Rönneslätt soldattorp, Källa: Lantmäteriet
Rönneslätt soldattorp, Källa: Lantmäteriet
Gravyrfabriken vid Rönneslätt, till vänster är Rönneslätt torp under Orreleken och ST rivet. Källa: Conny Ryndal
Gravyrfabriken vid Rönneslätt, till vänster är Rönneslätt torp under Orreleken och ST rivet. Källa: Conny Ryndal

Peter och Anna flyttade in på Flatens soldattorp 1792 och tog över efter soldaten Daniel Falks änka Gunla Larsdotter. Daniel var senast i Finland innan han bara ”försvinner” och i hans bouppteckning står det att han dog i november 1790. Redan första året föddes Peter och Annas son Johannes och året därpå sonen Karl. Det året flyttade även pigan Annika Jönsdotter in på soldattorpet men hon var inte släkt med Anna. Det dröjde tre år innan nästa knyte kom till världen försommaren 1797 och det var vår Britta. De kommande åren föddes Ingegerd, Sven och Annika på soldattorpet. Några fler barn kom Peter och Anna aldrig att få, för Peter fick rycka ut i kriget som härjade i landets ytterkanter och i generalmönsterrullan står det att Peter blev ”dödsskjuten eller fången d.14 mars 1807”. Ett liknande öde kunde ni även läsa om i min förra artikel ”Äldsta artikeln Kattunga” där en hustru försökte nå sin make som slutade svara på brev 1807. Pigan Annika flyttade ut och ersattes av en annan inhyses piga Annika Johansdotter.

 

Soldatänkan Anna levde vidare på soldattorpet ett år till då nästa soldat, Lars Andersson Dur, tog över torpet.  Anna flyttade då ut med sina barn och pigan in på en backstuga vid Skogen under Skrimhult. Britta flyttade senare upp till torpet Åsen under Ingeshult för att jobba som piga. Här kom hon i kontakt med torparsonen Sven Andersson på Korsåsen och ett tycke för varandra började växa. Hösten 1822 gifte sig Sven och Britta och hon flyttade in på Korsåsen. Redan efter ett sex månader föddes dottern Anna Lisa och två år senare dottern Anna. Sven och Britta fick aldrig några fler barn och åren gick på Korsåsen. Dottern Anna Lisa som nu var hela 28 år gammal och levde hemma på torpet hade börjat få ett tycke för den fyra år yngre granndrängen Anders Peter Andreasson från Björkhult. Och till våren 1851 gifte de sig och de tog över torpet från Sven och Anna.


Korsåsens torp under Ingelshult, Källa: Lantmäteriet
Korsåsens torp under Ingelshult, Källa: Lantmäteriet

Nu började det bli mer liv på torpet men ingen glädje utan sorg. Anna Lisa som redan var höggravid vid vigseln födde knappt två månader senare dottern Anna Johanna. Sommaren 1855 föddes sonen Johan August och vintern 1858 dottern Anna Britta. Det här året var dock mäkta tungt för familjerna på Korsåsen. I slutet av september somnade sonen Johan August in endast tre år gammal i bröstsjukdom och knappt två månader senare gick även Anna Lisas syster Anna bort i liknande symptom endast 33 år gammal. Sommaren 1860 föddes åter en dotter på torpet och hon fick bära namnet efter de två bortgångna, Anna Augusta. Vintern 1862 föddes deras sista barn och det var sonen Johan Edvard.

 

Åren gick och under sommaren 1870 gick Brittas make Sven Andersson bort hela 82 år gammal. Enligt längderna var det rätt händelselöst uppe i Segloraskogarna men sent 1877 somnade Brittas dotter och hustrun Anna Lisa in, 56 år gammal. Två år senare även Anna Lisa och Svens första dotter Anna Johanna endast 27 år gammal, dödsorsak har inte angetts. När vi går in på 1880-talet levde nu änklingen Anders Peter med sina tre barn Anna Britta, Anna Augusta, Johan Edvard och svärmodern Britta Petersdotter. Den 31 december 1882 gifte sig den 55-åriga änklingen Anders Peter om sig med änkan Anna Britta Andersdotter och lämnade Korsåsens torp. Han och dottern Anna Augusta flyttade in hos Anna Britta och hennes tre barn Klas, Anna Kristina och Johan Emil på torpet Långås under Hungershult Östergård. Anders Peters två sista barn på Korsåsen lämnade torpet de kommande tre åren. Dottern Anna Britta gifte sig 1883 med arbetaren Johannes Andersson och flyttade till torpet Sjösvedjan. De fick här barnen August Levin och Josef innan de flyttade den lilla familjen och Johannes fader och syster flyttade ner till Kinnarumma 1886. Sjösvedjan låg vid sjön Ingesjö i södra delen av Ingelshult till gränsen mot Lönhult. För några år sedan tog de ner alla träd här och man kan se inne vid vändplatsen stengärdsgårdarna. Jag såg dock ingen torpgrund vid mitt besök vid det besöket.  Våren 1885 köpte sig sonen Johan Edvard på Korsåsen en färjebiljett och korsade Atlanten för Amerika. Även hans syster Anna Augusta på Sjösvedjan reste över 1888 till Amerika innan hon återvände för att 1890 flytta ner till Fritsla Mekaniska.


Torpet Sjösvedjan under Ingelshult, Källa: Lantmäteriet
Torpet Sjösvedjan under Ingelshult, Källa: Lantmäteriet

På Korsåsen levde änkan Britta Pettersdotter vidare som inhyses med den ny inflyttade familjen. Vintern 1883 flyttade arbetaren Anders Nilsson med familj in på Korsåsen från Fritsla Mekaniska. Britta Pettersdotter levde här fram till sin bortgång den 7 maj 1896 i vattusot. I tidningen skrevs hon som 99-åring men hon gick bort två dagar innan hon hann fylla in den respektfulla åldern. Britta fick leva ett långt men säkert ett tufft liv som förlorade sin far i kriget när hon endast var 10 år gammal och hade några yngre syskon. Det blev många munnar för en änka att mätta. Britta gifte sig som 25-åring med drängen Sven Andersson och levde hela 76 år på torpet Korsåsen. Där fick de inte en allt för stor familj men många öden utspelat. Hon har sett sina barn och barnbarn somna in långt före henne som måste ha varit hjärtkrossande. Men hon fick allt ändå ett långt liv tillsammans med sin livspartner Sven som fick en hög ålder på 82 år. Jag undrar dock hur hon mådde sin sista tid då hon inte flyttade med svärsonen till Sjösvedjan som också låg under Ingeshult. Hon kanske var så dålig att hon mestadels var sängliggande sin sista tid. Många frågor utan svar men ändå kul att få ta del om det här i tidningarna.

 

Torpet Skogen och backstugan under Skrimhult, Källa: Lantmäteriet
Torpet Skogen och backstugan under Skrimhult, Källa: Lantmäteriet

Bilder över torp- och ladugårdsgrunden till Skogen under Skrimhult.


Till sist blir jag lite nyfiken på hur det gick för Brittas mor, änkan Anna Jönsdotter. Modern flyttade in på backstugan under Skrimhult någon gång runt 1810 med barnen Britta, Ingegerd, Sven och Annika samt pigan Annika Johansdotter. Britta flyttade ut redan 1813 och hennes lillasyster Ingegerd flyttade året därpå till Ågården där hon arbetade som piga åt soldaten Bengt Grim. Hon flyttade där ifrån 1817 och 1823 arbetade hon på Grunnarsjöholm. Till sommaren detta år gifte sig Ingegerd med skomakardrängen Lars Johansson och de flyttade in som inhyses på under torpet Skogen inte långt från hennes mor Anna, kanske det till och med var med dem men det framkommer inte så tydligt. Här föddes de kommande åren Johanna, Johan Peter och tvillingarna Johan Andreas och Anna Maria. Sonen Johan Peter somnade dock in endast 1 år gammal i sviterna av magsjuka. Även tvillingsonen Peter Andreas somnade in endast 1 år gammal i bröstfeber. Lars och Ingegerd blev senare skrivna på registret över Sockenhantverkarna och in på backstugan flyttade den avskedade soldaten Lars Dun från Flatens soldattorp. Lars står nu som Sockenskomakare och trots att de blev flyttade levde Lars och Ingegerd på Skrimhults ägor och familjen växte sig större. De kommande åren föddes barnen Johannes, Anna Britta och Anders Fredrik. Anna Britta fick dock nöd döpas men dödförklarared redan efter två timmar. I februari 1836 föddes deras siste son Per Gustav och det som inte fick hända hände, modern Ingegerd avled i slag några dagar efter förlossningen av gossen. Lars blev nu änkling men han gifte senare om sig med Anna Lisa Larsdotter och familjen blev ännu större.


 Fotografier över backstugan Helands nära torpet Skogen på en skogsremsa för Skrimhult


Änkan Annas son Sven flyttade 1817 till Backa för drängarbete men flyttade året därpå vidare Hungerhult Västergård. Där arbetade han fram till 1821 då han flyttade till Flyxhult och 1822 till Bollebygd. Svens syster Annika flyttade ut 1819 till Linkeshult men året därpå började hon arbeta på granngården till brodern Sven vid Hungerhult Västergård. Annika flyttade sedan runt till Ingeshult, Lida, Skäggered och slutligen landade hon åter under gården Flaten. Annika gifte sig nämligen den 30 november 1827 med soldaten Peter Petersson Dur och flyttade in på Flatens soldattorp, där hon en gång föddes. De kommande åren föddes barnen Anders, Anna Christina, Johan Peter, August och en riktig sladdis Henrik. Peter gick bort sommaren 1853, 47 år gammal i Varberg. Nästan exakt ett år senare gick deras enda dotter Anna Kristina bort, 24 år gammal i bröstsjukdom. Detta år anlände även en ny soldat till torpet, Anders Peter Hedlund och änkan Annika flyttade in som inhyses på Abboråsen medan hennes barn flyttade till egna destinationer. Sonen Henrik flyttade en tid in hos modern fram till 1864 då han drog vidare till Lundsberg Nedergård, Backa, Alvared och slutligen blev han 1867 soldat Henrik Petersson Fin på Finabo Soldattorp i Fritsla. Men han gick bort redan året därpå, ogift och endast 21 år gammal. Det nämns inte någon orsak i dödsboken men gammal blev han ju ej. Om någon känner igen namnet Finabo sedan tidigare så var ju faktiskt Henriks morfars mor Britta Jonsdotter född här 1740 till soldaten Jon Ryberg men om det är samma byggnad kan jag ju självklart inte säga. Det var ändå 127 år sedan men väldigt vemodigt att tiden ej blev längre för han.

 

Tillbaka till backstugan vid torpet Skogen under Skrimhult och änkan Anna Jönsdotter så levde hon här med pigan Annika fram till 1829 då båda gick bort detta år. Anna blev 66 år gammal och Annika 79 år. Torpet Skogen låg längst med vägen mellan Skrimhult och Bollebygd, vid åkrarna och avfarten in till torpet Skogafors. På häradsekonomiska kartan fanns ingen backstuga intill torpet men några få hundra meter bort på en skogsremsa till Skrimhult låg en backstuga. Kanske det kan ha varit denna eller stuga intill en gammal åkerlapp till torpet. Jag besökte för något år sedan både torpet Skogen och backstugan men det var inte mycket spår av dem kvar. Vid backstugan står en inventeringsstolpe med namnet Helands på.


Hoppas ni tyckte om dagens inlägg. Det kanske blev lite längre än väntat men det skulle väl inte vara ovanligt för mig dock. Om jag inte hade tagit med så mycket som jag gjorde hade jag ju till exempel inte hittat att Jon och Brittas barnbarnbarns barn Henrik blivit soldat på samma torp eller under samma rote i alla fall, vilket var en trevlig överraskning. Ett stort tack till Jan Andersson för hjälpen med alla mina soldater och Conny Ryndal för fotografiet över gravyrfabriken!


Glöm inte att ni kan sponsra vårt arbete med att prenumerera på vår Patreon och skänka en liten summa per månad. Mer information kan ni läsa inne på länken nedan.

Ett stort tack till er som redan sponsrar oss!

 

Finabo soldattorp i Fritsla - 1732-1742

Soldat Jon Ryberg f.1702 v.1732-05-07 d.1742

Hustru Britta Larsdotter f.17

Son Lars f.1732-12-23

Dotter Kerstin f.1736-02-04 d.1737-09-11

Dotter Kerstin f.1738-02-23

Dotter Britta f.1740-02-10


Finabo soldattorp i Fritsla - 1867

Soldat Henrik Fin f.1847-03-16 d.1868-12-02

 

Främgärde i Brämhult

Gårdsbrukare Sven Svensson f.1738 i Sandhult

Hustru Britta Jonsdotter f.1740-02-10 i Finabo, Fritsla

Dotter Kerstin f.1767-04-10 i Bogryd, Seglora

Son Peter Frimodig f.1769-12-24 i Främgärde, Brämhult

Son Johannes f.17? d.1779-09-06, 9år

Dotter Johanna f.1772-12-07

Dotter Anna f.1775-10-22

Son Sven f.1777-02-04 d.1779-01-29

Son Sven f.1779-12-26

Dotter Johanna f.1784

* När jag kollar i Brämhults födelse- och dödsbok ser det lite annorlunda ut mot Hfl. Ta de här med en nypa salt.

 

Soldattorpet Rönneslätt under Stora Viskarehult vid Orreleken i Kinnarumma

Soldat Jöns Ådahl f.1731

Hustru Ingeborg Andersdotter f.17?

Son Hans f.1758-07-07

Dotter Anna f.1763

Son Anders f.1765-01-04

Son Olaus f.1766-10-30

Dotter Katarina f.1768-05-10 d.1768-08-27, koppor

Son Karl f.1769-11-24

Dotter Elin f.1773-04-14

Son Andreas f.1776-06-08 d.1776-11-30, rödsot

Dotter Annika f.1777-10-17

Son Tore f.1778-10-19

 

Flaten soldattorp från 1792-1809

Soldat Peter Svensson Frimodig f.1769-12-24 d.1807-11, skjuten eller fångad i krig

Hustru Anna Jönsdotter f.1763 d.1827-04-30

Son Johannes f.1793-07-19

Son Karl f.1794-12-12

Dotter Britta f.1797-05-09 d.1896-05-07

Dotter Ingegerd f.1799-06-02

Son Sven f.180-10-20

Dotter Annika f.1804-03-26

 

Flaten soldattorp från 1828-

Soldat Peter Dur f.1806-03-26 d.1853-08-16

Hustru Annika Petersdotter f.1804-03-26 d.

Son Anders f.1828-07-08

Dotter Anna Christina f.1830-06-30 d.1857-07-22

Son Johan Peter f.1833-09-09

Son Andreas f.1836-02-02

Son August f.1839-06-21

Son Henrik Fin f.1847-03-16 – soldat vid Finabo 1867 d.1868-12-02

 

Korsåsen

Torpare Sven Andersson f.1787-12-15 d.1870-07-30

Hustru Britta Pettersdotter f.1797-05-09 d.1896-05-07

Dotter Anna Lisa f.1823-03-08

Dotter Anna f.1825-02-08 d.1858-11-03, bröstsjukdom

Svens mor Lisa Svensdotter f.1759-10-13

 

Torpare Anders Peter Andreasson f.1827-04-28

Hustru Anna Lisa Svensdotter f.1823-03-08 d.1877-11-24

Dotter Anna Johanna f.1851-06-16

Son Johan August f.1855-06-14 d.1858-09-22, bröstsjukdom

Dotter Anna Britta f.1858-02-01 d.1879-02-09

Dotter Anna Augusta f.1860-06-02

Son Johan Edvard f.1862-11-02

 

Fritsla födelse- och dopböcker 1681-1783 B93 / S165, Brita Jonsdotter födelsedatum

Kinnarumma hfl 1758-1777 B76 / S92, Rönneslätt

Brämhult hfl 1760-1800 B45 / S181, Främgärde, Brämhult

Hajom hfl 1753-1812 B123 / S3, Sven Svensson på Freabygd

Seglora födelse- och dopböcker 1707-1766 B188 / S345, Sven och Britas vigsel

Seglora hfl 1793-1796 B70 / S121, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1797-1800 B69 / S119, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1800-1805 B40 / S61, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1807-1810 B39 / S59, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1820-1826 B63 / S100, Korsåsen

Seglora hfl 1828-1835 B62 / S102, Korsåsen

Seglora hfl 1828-1835 B82 / S142, Backstuga vid Skogen, Skrimhult

Seglora hfl 1835-1841 B68 / S112, Korsåsen

Seglora hfl 1835-1841 B79 / S134, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1842-1849 B67 / S108, Korsåsen

Seglora hfl 1842-1849 B76 / S126, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1850-1860 B74 / S122, Korsåsen

Seglora hfl 1850-1860 B85 / S144, Flatens soldattorp

Seglora hfl 1861-1870 B157 / S284, Korsåsen

Seglora hfl 1861-1870 B181 / S332, Abboråsen

Seglora hfl 1871-1881 B111 / S117, Korsåsen

Seglora hfl 1882-1899 B126 / S116, Korsåsen

Seglora hfl 1882-1899 B125 / S115, Sjösvedjan

Seglora hfl 1882-1899 B114 / S104, Långås


댓글


bottom of page