top of page

Kalla fötter?

Uppdaterat: 11 aug.

En av emigranterna på vår Öxabäckslista är Anders Johan Johansson från Höghult. Hans far dog tidigt och så småningom blev det Anders Johan som tog över gården. 1881 gjorde han sin första resa över Atlanten. Där träffade han Paulina som var född i Mjöbäck. Det blev ytterligare några turer fram och tillbaka under åren som följde men det är inte det som ska stå i fokus här.


Jag gjorde nämligen ett besök på riksarkivet i Göteborg på semestern för att se vad olika bilagor till kyrkböckerna kunde tänkas ge. Visst finns det bilagor som är digitaliserade men inte alls i den utsträckning som husförhörslängder och födelse, vigsel- och dödböcker. Då hittade jag ett brev ställt till kyrkoherden i Torestorps pastorat. Avsändaren är ordföranden i kommunalnämnden i Fritsla och innehållet rörde ovan nämnde Anders Johan. Denna typ av källor stöter jag inte på så ofta så därför vill jag dela med mig av den. Jag tar mig friheten att modernisera stavningen något.



Till högvärdiga pastorsämbetet i Torestorp.

Till min kunskap har kommit att hemmansägaren Anders Johansson i Höghult, Öxabäcks socken ämnar resa till Amerika, men då personen i fråga står i förbindelse till en flicka inom Fritsla socken, nämligen Johanna Maria Magnusdotter, nu i tjänst hos handlanden Herr N. A Andersson i Fritsla Månsagård. Hon är jämväl född i Öxabäck och hemmanet Mjögasjö så att personerna i fråga är icke allenast barndomsvänner utan jämväl kusiner och någon fråga dem emellan har aldrig varit annat än äktenskap och, under sådant löfte har han hävdat henne att hon nu befinner sig i havande tillstånd. Han skulle kommit idag och tagit ut lysning i Seglora men är icke avhörd vadan jag anar oråd att han ämnar sig smyga undan till Amerika. Detta anmäls under vördsam anhållan att om betyg icke kan, till stöd av denna anmälan hindras, hans ställning och förbindelse till nämnda Johanna Maria Magnusdotter måtte bliva i detsamma intaget.

Härförutan vågar jag ödmjukast hemställa samt å Magnusdotters husbondefolks vägnar anhålla att Herr Kyrkoherden godhetsfullt ville förmana och tillhålla Johansson att så handla med sin barndomsvän som en kristen människa anstår, och detta så mycket mer som nämnda husbondefolk hos vilka Magnusdotter fungerat som tjänare i fyra år förhållandet till fästmannen obetaget för övrigt vitsorda henne att hon uppfört sig både troget, ärbart och anständigt så Johansson icke har ringaste skäl eller orsak att övergiva henne. Om överseende bedes med all högaktning ödmjukast

Fritsla den 14 April 1881

Kommunalnämndens vägnar

Homberg, dess ordförande

 

Brevet skrevs i april och vid midsommartid födde Johanna Maria en liten dotter, Anna Olivia.[1]Ingen fader angavs i födelseboken men vi kan nog anta att det var Anders Johans barn.

Vid det laget befann han sig i Amerika. Redan någon vecka innan brevet skrevs hade han antecknats som utflyttad från Öxabäck och några veckor senare, den 29 april, avgick båten från Göteborg[2]. Då flyttbetyget därför inte påverkades av skrivelsen såg kyrkoherden i alla fall till att föra in några rader i husförhörslängden om hur det hela förhöll sig. Där nämns dock inget om det barn som sedan kom att födas.

I brevet stod att de två var kusiner men det har jag inte kunnat bekräfta. Däremot trasslar deras familjer ihop sig ändå då Anders Johans mor gifter om sig med en man som tidigare varit gift med Johanna Marias morfar…Det står också att Johanna Maria haft tjänst i Fritsla i fyra år, enligt flyttlängden handlar det om två år[3]. Hur som helst så verkar det ordna sig för både Anders Johan och Johanna Maria även om det inte blev riktigt som de kanske en gång drömt om. Anders Johan begav ju sig alltså till Amerika samma vår som den lilla flickan föddes. Om det berodde på att han fick kalla fötter är ju svårt att säga men det är väl inte omöjligt. Han träffade sin Paulina i Amerika, gifte sig, flyttade fram och tillbaka några gånger och fick fyra döttrar. Familjen hamnar så småningom i Örby och Anders Johan bor där till sin död 1945.


Johanna Maria bodde kvar i Fritsla i några år tillsammans med sin lilla dotter[4] .När flickan är fyra år gammal flyttar de till Lydde i Örby där Johanna Maria blir piga.[5] Hon gifter sig 1886[6]med Sven Persson i Örby och med honom får hon ytterligare fem barn [7]. Hon bodde kvar i Örby till sin död 1942.


Vad beträffar dottern Anna Olivia, som ju kanske var deras gemensamma barn, så flyttade hon till Öxabäck som fjortonåring och blev fosterbarn hos sin mormor i Mjögasjö.[8] 1902 emigrerade hon till Amerika med siktet inställt på Pittsburg[9]


Charlotta Andersson Sandberg

Facebook: genealogista



[1] Fritsla (P) C:4 (1861-1894) Bild 63

[2] Torestorp (P) B:2 (1861-1887) Bild 69 / sid 54

[3] Torestorp (P) B:2 (1861-1887) Bild 66 / sid 48

[4] Fritsla (P) AI:13 (1874-1886) Bild 71 / sid 66

[5] Örby (P) AI:19 (1882-1894) Bild 194 / sid 437

[6] Örby (P) AIIa:10 (1915-1924) Bild 1300 / sid 409

[7] Örby (P) AI:19 (1882-1894) Bild 198 / sid 441, Örby (P) AIIa:2 (1895-1904) Bild 1090 / sid 327

[8] Öxabäck (P) B:1 (1895-1915) Bild 110 / sid 1, Öxabäck (P) AIIa:1 (1895-1898) Bild 1300 / sid 123

130 visningar

Comments


bottom of page