I väldigt tidigt skede på jakt efter kartor som kunde förtälja fler gamla torp platser. Googlade jag mig fram och hittade några intressanta pdf:er som innehåller rapporter om Marks historia men även bilder på gamla hus som har en viss kulturhistoriskt värde. Jag har dock inte hunnit läsa alla men har använt materialet för att läsa om gamla gårdar och torp som finns med i listan. Det jag fann var inte bara pdf:er med kulturhistoriskt värde utan en hel del runt omkring. En intressant serie i två delar är Ort- och gårdsnamn i Marks härad. I de kan man läsa om gårdarnas namn och stavningar genom de senaste 100-tals åren. På Göteborgs Universitet hittade jag Skene ting register för de västra delarna i häradet skrivet av Lennart Andersson Palm. Så för den som är intresserad av brott kan jag rekommendera dem. Jag tänkte att det här är ju verkligen av intresse för er läsare. De flesta är från Västarvet men även Länsstyrelsen. Nämner källan i slutet av punkterna. Länsstyrelsen har en egen sida på Yumpu som är en gratis och betal-sida för att ladda upp pdf:er. De har hela 782 öppna dokument men det är verkligen allt möjligt. Länkar den i slutet. Det finns en hel del där ute som är öppet för läsning. Så var inte rädda att söka för att se vad du kan hitta om just ditt intresse.
Kulturhistorisk utredning 12, Häggåns dalgång 1976
154 sidor. I den här kan man läsa om landskap, historia, kulturminnesvård och bevaringsförslag i Kinna, Fritsla, Örby och Skene. Mot slutet står det om olika byggnadstyper och en enkel skiss. Riktigt intressant.
Källa: Västarvet
Kulturhistorisk byggnadsinventering nr:32, Socknarna Fotskäl, Hajom och Hyssna 1984
134 sidor. Samma som förra är det lite historia i början om socknarna, kyrkorna sen blir det en bild-fest på gamla byggnader med en kort historia om byggår etc. Det är lite som Sveriges bebyggelse-boken men mer inriktat på de äldre husen. Riktigt intressant när man får läsa när byggåret på vissa hus är och man blir supersugen att besöka alla husen.
Källa: Västarvet
Kulturhistorisk byggnadsinventering nr:34, Berghem, Horred, Istorp, Skephult, Surteby-Kattunga, Torestorp, Älekulla, Öxabäck och Öxnevalla socknar, 1988
310 sidor guldgruva för de som är från de här socknarna. Samma genomförande som föregående.
Källa: Västarvet
Kulturhistorisk utredning med förslag till bevarandeåtgärder för Rydal, 1987
78 sidor med en hel del historia om samhället Rydal
Källa: Västarvet
Ortnamn i Älvsborgs län, del 1 och 2 Marks härad
De här pdf:erna innehåller alla gårdsnamn och vad de har haft för olika stavelser samt årtalen. Långa listor men minst intressant information om gårdsnamnen!
Länk del 1, norra delen: http://isof.diva-portal.org/smash/get/diva2:1175932/FULLTEXT01.pdf
Länk del 2, södra delen: http://isof.diva-portal.org/smash/get/diva2:1175934/FULLTEXT01.pdf
Källa: Institutet för språk och folkminnen
Agrar småindustri i Västra Götaland, översikt och prioritering av landsbygdens små industrier, 2006
I den här 280 sidor långa pdf kan man läsa inte bara om Marks kommuns småindustri utan hela Västra Götalands. Den innehåller tex. kvarnar, mejerier, träindustri etc. och Ekarebo kvarn i Istorp finns med o en kort historia.
Länk: https://www.yumpu.com/sv/document/read/18275572/agrar-smaindustri-i-vastra-gotaland-vastra-gotalandsregionen OBS! En liten banner kan dyka upp, men det är bara att trycka bort den.
Inga popuper men reklam överallt på sidan. Finns förslag till andra relevanta historiska artiklar att läsa, ett plus!
Källa: Länsstyrelsen
Byggnadsminnen i Västra Götalands län, 2012
En pdf med listor av byggnadsminnen, även i Marks kommun
Källa: Länsstyrelsen
Vid Skene ting 1786-1809. Referat och register till domboksnotiser om fyra socknar i Mark, Surteby, Kattunga, Fotskäl och Tostared
250 sidor med register alla domboksfall i de fyra socknarna. Här kan man nog hitta intressanta och hemska öden för att sedan läsa vidare på arkivet. Författare är Lennart Andersson Palm. Inget register i slutet
Källa: Göteborgs Universitet
Vid Skene tinga 1770-1785
Samma som föregående socknar. Stort register i slutet över gårdar, socknar men även andra ord, som tex. testamente, undantag, ölsalu, överfall och massa fler. Författare är Lennart Andersson Palm.
Källa: Göteborgs Universitet
Vid Skene ting 1751-1769
Samma som föregående socknar. Stort register i slutet. Författare är Lennart Andersson Palm.
Källa: Göteborgs Universitet
Comments