top of page
Skribentens bildNicklas Holmqvist - Ägare

Planer för 2025 och bok tankar

Det blev ingen karta idag som jag hoppats på men det är bättre att det blir bra än att man publicerar något halvdant. Tänkte i stället ta upp lite planer för framtiden.

 

Jag vill alltid göra för mycket men som jag nämnt tidigare, man har inte all tid i världen. Sen känner jag en ”press” att man behöver dela kontinuerligt men jag vill inför nästa år fokusera på de två stora projekt som jag har och brinner för. Först kommer vi med start nästa år dela var sitt inlägg i månaden. Vi har delat kontinuerligt sedan 3-4 år tillbaka och det tar väldigt mycket tid att skriva det vi gör. Ibland blir berättelserna väldigt långa och det ligger väldigt mycket tid bakom ett sådant. Jag har nog själv någon bok i ryggen om man skulle gjort något av dem.

 

Men till projekten går allt så klart i Marks historia och det är sidan Markemigranter.se som jag gärna vill komma vidare med och lägga in mer socknar samt utveckla sidan. När jag i våras startade med Öxabäck socken efter Älekulla började jag skriva lite mer om personerna, lite som här på Glömd Värld i Marks Härad. Och då slog det mig för någon månad sedan att jag borde göra en bok av allt jag ändå har skrivit än så länge. Jag hade då gått igenom utflyttningslängderna fram till ungefär 1920-talet och då fått ihop en lista på över 400 utflyttningar. Nu är listan uppe i över 450 rader men det är inte bara unika personer för de kan ju flyttat och återflyttat fler gånger under tidsintervallen. Jag har inte hunnit med så mycket i höst för det har varit några föredrag men även annat som går före i livet. Ungefär 100 rader har jag kvar att gå igenom och än så länge är jag uppe i 45.400 ord, 239.251 bokstäver och över 200 unika texter, vilket i stort sett är en bok. Jag har Öxabäcksboken till hjälp att reda ut vissa saker i berättelserna och i många fall går jag djupare och andra inte lika djupt.


 

Hur kommer boken se ut i det stora hela och har jag något namn än?

Arbetsnamnet är i stunden ”Öxabäcks emigranter, livet innan deras sista farväl”

Jag kommer fokusera med att dela upp boken i gårdar och har personer flyttat dem i mellan får jag lösa det på ett snyggt sätt. Alla emigrerade inte helt utan återkom och bildade nya familjer och de är självklart med. Har flera individer emigrerat har det i sig blivit en unik berättelse. Det var deras lilla äventyr eller livs största beslut och jag har försökt skildra dem på det vis jag brukar. I många fall backade jag en till två generationer för att kunna följa livet fram till den stora dagen. Men jag har också stundtals följt familjer efter personen flyttat. I kyrkoböckerna har jag min trogna källa men som jag tidigare nämnt finns Öxabäcksboken väl till hands för att dubbelkolla lite. Att försöka hitta vart alla emigrerade kan vara väldigt svårt då folk av någon anledning kanske bytt för- eller efternamn eller rymt. Men mitt fokus är först livet innan emigrationen sen har Charlotta hjälpt till med passagerarlistor i den mån hon haft tid.

 

Jag kommer vilja använda lite kartor så man kan se vilket torp/gård personer eller familjerna flyttat ifrån så långt det går. Allt för att skapa en större inblick eller känsla.  Men även för att släktforskare eller ättlingarna till de emigrerade kan hitta deras ursprung. Hur det blir med fotografier etc vet jag inte. Som jag ser det just nu kommer jag inte ha tid att fråga runt men tar gladeligen emot all hjälpt jag kan få för att flytta ut med lite mer personlighet.

 

Blir det kanske en tryckt bok undrar ni?

Jag vet inte hur stort det här blir och om det blir runt 300-400 sidor kanske det blir svårt att trycka om det blir för dyrt. Så tanken är väl att sälja det i digitalform via vår Patreon men visst hade en tryckt bok varit kul att bläddra i. Finns olika möjligheter för formaten och det är självklart känslan av att bläddra i en bok. Men i det digitala formatet är det enkelt att söka det man vill ha, vilket jag föredrar. Finns inget värre än att behöva leta efter något man vet finns men rubriker är mer personliga och ologiska samt avsaknaden av ett detaljerat register. Om ni är intresserade av ett tryckt exemplar kan ni höra av er så skriver jag upp er på en lista.

 

Om någon känner ett kall att hjälpa till så är jag väldigt tacksam. Vare det kommer till material så som bilder men även design-vis. Har väl någon hum hur jag vill ha det hela.

 

Inlägg som vi redan delat och fördjupat oss i är familjen Hiller som jag och Charlotta skrev om. Men kommer några ”vanliga” exempel från det jag har skrivit.

 

Torparsonen Johan August Johannesson f.1870-09-19 på Backen under Härmundstorp

 

Johan Augusts mor Anna Britta Bengtsdotter var född på Härmundstorps soldattorp till soldaten Bengt Tiger Johansson. När han tog avsked 1860 flyttade nästa soldat in året därpå. Det året gifte hon sig med Johannes Eriksson som arbetade som dräng på Lunnabo torp i Älekulla. Hon flyttade till Älekulla och här föddes Johan August syster Anna Kristina. Vintern 1863 flyttade den lilla familjen in hos Anna Brittas föräldrar och syskon i Öxabäck. De kommande fyra åren föddes här systrarna Johanna Benedicta och Inga Maria. Samma år som Inga Maria föddes gick Anna Brittas far Bengt Tiger bort 58 år i bröstlidande och året därpå Anna Brittas yngre syster, 23 år gammal. Hon hade varit med två andra flickor, Lovisa Josefa från Skårebo och Anna Britta från Lyngaren i Onsala på sjön Järvasjön och de alla tre drunknade. Kanske var de ute med en eka och den kantra Anna Britta var dotter till Sjömannen Anders Andersson och kanske modet var stort i hennes sällskap?

 

Åter till Johannes och Anna Britta så blev han nu torpare på torpet Backen och sommaren 1870 föddes sonen Johan August. De kommande åtta åren kom att bli ett mörkt kapitel för familjen. Våren 1873 föddes tvillingarna Edor och Selma men Selma somnade in redan efter några dagar och Edor gick bort två år gammal i kikhosta. Anna Britta som var höggravid när sonen gick bort födde två månader senare dottern Emma Severina som av svaghet endast blev 12 dagar gammal. Fadern Johannes var nu inhyses och fattighjon på Backen och det var nog svårt att få tillräckligt med mat till familjen.

 

Sommaren 1877 föddes åter en son som fick namnet Edor. Åren gick nu i stugan och de kommande åren kom barnen sakta flytta ut. Johan August tog sin chans när han nu var 20 år gammal och fick sin faders tillåtelse att resa över till Amerika. Runt sekelskiftet levde endast föräldrarna och syskonen Edor och Johanna Benedikta kvar på Backen. Edor kom senare att köpa loss Backen och blev hemmansägare. I januari 1903 gick modern Anna Britta bort, 67 år gammal i lunginflammation och senare det året gifte sig Edor med torpardottern Selina från Långåsen under Rössås i Älekulla och tio dagar senare föddes här sonen Jon Alex. Fem år senare föddes Sven Johan och året därpå flyttade Edor och Johan August syster Johanna Benedikta till Mjöbäck. De kommande 16 åren föddes här Astrid Maria Elisabeth, Gustav Alfred Åke, David Elof och Gunnar Herny. Den 29 februari 1925 tog Johan August far Johannes sitt andetag i ålderdomssvaghet hela 91 år gammal. Två år senare flyttade Edor med sin familj till Holsljunga.

 

Hemmansägaren Olaus Olausson f.1849-09-09 i Skårebo

 

Olaus gifte sig den 31 december 1880 med hemmansdottern Emma Josefina Johansdotter på Boasten och tog över hemmanet av svärföräldrarna Johannes Eliasson och Ingrid Bengtsdotter. Hemmanet kom senare att delas mellan Olaus och hustruns bror Lars Johan och då levde deras föräldrar "i bröd hos sonen", Lars Johan. Olaus och Emma Josefina kom att få fem barn mellan 1881-1892, Johan Oskar, Anna Viktoria, Jenny Laurentia, Alma Josefina och Karl August. Precis när Emma Josefina hade blivit gravid med sonen Karl August ville Olaus resa över till Amerika, vilket hustrun godkände. Olaus reste över till Amerika våren 1892 och återvände hösten 1897. Nu växte familjen med barnen Gottfrid Leonard och Ellen Teresia. Olaus och Emma Josefinas äldste son Johan Oskar reste över sommaren 1905 och återvände vintern 1916. Vid hemkomsten tog han även över hemmanet från sin far Olaus.

 

Inhysesmannen Johannes Andreasson f.1825-06-10 i Boxhult

Dotter Severina f.1876-11-23

Dotter Emma Adelina f.1873-11-23

 

Johannes föddes på detta hemman på Boxhult till Andreas Toresson och Engela Persdotter och var deras förstfödde. De kommande åren fick Johannes flertalet syskon varav några dog och andra flyttade. Hösten 1851 gick Johannes far bort i smittkoppor och våren 1857 han mor i förkylningsfeber. Johannes som hade flyttat ut och in de senaste åren kom att ta över hemmanet och gifte sig med hemmansdottern Johanna Brita Andreasdotter från Strixbol. Deras förstfödde blev sonen Erik Magnus och de kommande åren växte familjen med fem till barn, Johan August, Anna Josefina, Johanna Augusta, Emma Adelina och Severina.

 

Deras äldste son Erik Magnus flyttade ut ett år till Kärra Yttre för att sedan följa sin andra bror Johan August som flyttade till Kinnarumma 1878. Våren 1882 återvände Erik Magnus tillbaka till föräldrarna och samma år flyttade dottern Anna Josefina till Sjögården. Två år senare flyttade Erik Magnus ner till Varberg och efter två år till flyttade Johanna Augusta till Slätthult. Nu var det bara Johannes med sin hustru och döttrarna Emma Adelina och Severina kvar på hemmanet. Åren gick och det var nu dags för dottern Emma Adelina att lämna boet. Hon flyttade till Oskar Karlssons gård under Boxhult för att arbeta som piga men hon var där knappt ett halvår innan hon reste över till Amerika våren 1892 med sin faders och husbondens tillåtelse. Försommaren 1896 gick Johannes hustru Johanna Brita bort, 61 år gammal och efter en månad reste Johannes och dottern Severina över till Amerika.

 

Detta var bara ett ax plock av det jag skrivit och vissa är ett helt ark.

 

Nu får ni ha en fortsatt bra dag och nästa gång lovar jag kartan är fixad!

42 visningar

תגובות


bottom of page